Kunstmuseum i Norge

Kunstmuseum i Oslo

Oslo har over 100 museum, men få kommer så høyt opp på listen som de to vi skal nevne herunder. I alt 5000 kunstverk stilles til enhver tid ut her, og rommer ennå mer i sine kjelleren og lagringsrom.

Nasjonalgalleriet

Nasjonalgalleriet var opprinnelig en smaling av tre institusjoner, nasjonalmuseet, skulpturmuseet og samlingene av kurvstikk -og håndmalte kunstverk. Nasjonalgalleriet ble stiftet i 1837 og åpnet for punlikum 5 år etter. Senere ble samlingene omplassert til ulike lokaler rundt om i Oslo.

Bankvesenet tok senere investeringer i å skapet et nasjonalt samlingssted for kunst. Allerede i 1882 kunne man oppleve kunst av høyeste rang her. Bygningen som huset tre etasjer med kunst var nå åpnet for alle.

Etter fusjonen fikk galleriet et annet navn, nemlig Statens Kunstmuseum, noe som varte til 1919.

Nesten hundre år senere ble den siste fusjonen gjennomført, slik at Nasjonalmuseumet i dag huser over 400 000 kunstverk.

Munchmuseet

Det har vært mye snakk om det nye Munch-museet, og i 2022 stod det endelig oppført. Den merkelige konstruksjonen har kostet titalls milliarder av kroner å bygge, heldigvis verdt pengene. Bygget som ligger i Bjørvika rommer all kontemporær kunst skapt av Eduard Munch. Lamba-bygget har fått mye ros for sitt unike preg, noe befolkningen i landet har satt stor pris på. I dag rommer galleriet i alt kopier av Skrik og Madonna.

Museum er åpent alle dager hele året, og kan besøkes i Bjørvika i Oslo. Munch-museet kjører spennende samtids utstillinger med jevne mellomrom. Det er et kartotek av kunst fra landet mest berømte kunstner gjennom tidene.

Leave a Reply