Universitetsutdanning for kunstnere

Kan alle bli fotokunstner?

I dag har alle et mobilkamera tilgjengelig nesten hele tiden, og det har aldri før blitt tatt så mange bilder som i dag. Noen mener at mobilen og digitalkameraene rett og slett har ødelagt fotografiet som kunstform, fordi det ikke lenger er noe spesielt med å ta bilder. På den andre siden har det heller aldri blitt tatt like mange gode bilder som i dag, for når man tar mange bilder, er det lettere å få til noen skikkelige fine bilder. Men blir man en fotokunstner av den grunn?

Fotokunst krever talent

Det er lett å si at man kan utdanne seg til kunstner, også til fotokunstner. I virkeligheten trenger man likevel et talent. Alle kan lære å male eller å ta bilder, men man må likevel ha talent for å finne sitt unike uttrykk, enten gjennom malepenselen eller kameralinsen. En fotoutdanning kan hjelpe deg til å lære de tekniske grepene, og dermed gjøre deg til en bedre fotograf, men det er du selv som må finne det unike og spesielle som forvandler vanlige bilder til kunst. Hundre ulike personer kan ta bilde av den samme fuglen akkurat samtidig, men det er kanskje bare én av dem som mestrer å ta et bilde som virkelig skiller seg ut og får deg til å tenke.

Fotokunstnere tar mange bilder

Fotokunstnere har alltid tatt mange bilder. Det kan ligge hundre ubrukelige bilder bak hvert mesterverk. Slik har fotokunstnere alltid jobbet, de har tatt mange bilder, og brukt bare de aller mest spesielle. Men digital teknologi har gjort denne prosessen langt enklere. I dag er det ikke nødvendig å framkalle film på papir for å få fram bildene. Med et digitalkamera kan fotografen ta hundrevis av bilder ute å bytte filmrull, og deretter se på bildene, og redigere dem på dataskjermen. Men enkelt tilgang til digitale hjelpemidler kan aldri erstatte kunstnerens blikk for det unike og spesielle. Talentet må alltid ligge i bunnen, uansett hvor mye teknisk kunnskap man har.

Leave a Reply